Achtergrond homepage
Logo Pinea Ontwerp
U kunt ons bereiken via:
06 29397253

Met bloembollen kunt u, als ze het op het goede moment worden gepoot, bijna het hele jaar door genieten van bloeiende bloemen in uw tuin. Ook als u in een kustplaats als bijvoorbeeld Bakkum, Castricum, Egmond en Bergen woont, waar de omstandigheden voor bloembollen heel zijn anders dan in de polders rond Heiloo, Limmen en Alkmaar.

Bloeitijden

Om te bepalen welke bloembollen er in welke tijd van het jaar gepoot moeten worden, is het belangrijk om te kijken naar de bloeitijden van de verschillende bloembollen.

Sneeuwklokjes, krokussen en narcissen zijn typische voorjaarsbloeiers. Deze bloeien veel eerder in het seizoen dan zomerbloeiers zoals lelies en anemonen. Zomerbloeiers zijn over het algemeen meer knolgewassen maar omdat ook dit bloemen zijn die we bijtijds moeten planten, moeten we ook daar goed rekening houden met het bloeiseizoen.

Poot- en bloeischema samenstellen

Om ervoor te zorgen dat er gedurende het hele tuinseizoen bloeiende bollen in de tuin zijn, is het verstandig om een duidelijk overzicht te maken. Daarin wordt vastgelegd wanneer welke bollen gaan bloeien, wanneer ze gepoot moeten worden en waar de bloemen precies moeten komen.

Wij maken dit pootschema graag voor u en laten u aan de hand daarvan graag zien hoe u op deze manier kunt genieten van een tuin waarin gedurende het hele tuinseizoen kunt genieten van mooie bloeiende bollen en planten. Uiteraard houden wij bij het samenstellen van het pootschema ook rekening met het ontwerp van uw tuin.

Vroegbloeiers

krokussen plantenDe vroegbloeiende bloembollen moeten al in het najaar worden geplant, vóór het invallen van de vorst. We planten deze dus van september tot en met medio december. Dan komen ze in het prille voorjaar al mooi tot bloei. Hoe eerder de bollen zijn geplant, hoe groter de kans is dat ze allemaal goed aanslaan en het mooist tot bloei komen.

Onder de vroegbloeiende bloembollen kennen we de zogenaamde verwilderingsbollen zoals winterakonietjes, winterklokjes en krokussen, en natuurlijk ook de meer sierlijke bloembollen zoals narcissen, tulpen en hyacinten.

Zomerbloeiers en najaarsbloeiers

Behalve de eerder genoemde lelies en anemonen zijn er nog veel meer soorten zomerbloeiers, zoals gladiolen en ranonkels. En ook van de narcissen zijn er laatbloeiende varianten, zodat we daar ook laat inde zomer nog van kunnen genieten.

Bloembollen poten

Howel het poten van bloembollen op het eerste gezicht niet al te moeilijk lijkt, is het toch wel zaak om netjes en gedisciplineerd te werk te gaan. Het is belangrijk om vooraf eerst de grond goed los en luchtig te maken. Daarna kan de met de speciale bollenplanter een gat in de grond worden gemaakt. De juiste diepte van het gat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Als stelregel gaan wij uit van een diepte van twee tot drie maal de dikte van de bloembol. Het spreekt voor zich dat de bloembollen met de spitse kant omhoog moeten worden gepoot. De wortel komt namelijk uit het afgeplatte gedeelte. Nadat we de bol goed in het gat hebben geplaatst, is het een kwestie van grond aanvullen en voorzichtig aanduwen.

Vergeten om bijtijds bloembollen te planten?

Gelukkig zijn er bijna het hele jaar door ook bloembollen in pot verkrijgbaar. Ook deze kunnen wij voor u planten om ze kort daarna al mooi in bloei te laten komen. In aantal gevallen bloeien ze zelfs al op het moment dat wij ze voor u planten.

Combineren met bemesten en ander onderhoud

Omdat het belangrijk is om uw tuin een aantal maal per jaar te bemest bemesten, is dit een mooie gelegenheid om het één en ander te combineren. Zo kunnen wij er tijdens het winteronderhoud al voor zorgen dat in het najaar niet alleen uw bollen worden gepoot, maar ook meteen uw tuin bemesten. Dat vergroot de kans dat u in het voorjaarkunt genieten mooie, sterke bloemen en planten.

Could not authenticate you.